Digitale Fotografie Vakantie

Fuji XF 50 - 140 mm F/2.8 test

Fuji XF 50 - 140 mm F2.8 test
Heschreven 17 juni 2022
Tot dusver ben ik geen slechte of matige objectieven van Fuji tegen gekomen. Welke je ook koopt, het is altijd goed. De 50-140mm mag echter wel gezien worden als een soort paradepaardje. Bij de “grotere merken” als Nikon, Canon en Sony moeten de 70-200mm objectieven bewijzen hoe goed het merk als geheel is. Bij Fuji is dat op het eerste gezicht ook zo, maar ik denk dat het voor dit merk toch net even iets anders ligt.

De 50-140mm F/2.8 staat gelijk aan een 70-200mm lens van de andere merken als je brandpunt afstand verlenging doorrekent. Dus ook voor Fuji zou dit ook een soort vlaggeschip moeten gaan worden en bewijzen hoe geweldig mooie objectieven Fuji kan produceren. Dit 50-140 mm objectief past in mijn ogen niet helemaal in de lijn waar Fuji voor staat.

Fuji staat voor klein, licht, makkelijk mee te nemen en ja… ook voor een zeer hoge kwaliteit. Wanneer je de Fuji 50-140mm F/2.8 op je Fuji camera plaatst wordt het toch een beetje een koddig gezicht. In eerste instantie denk je dan: “ Hé, lens, waar ga je met die camera naar toe?”

Op zich valt het formaat van de Fujinon 50-140mm wel mee, maar vergeleken met de kleine Fuji camera body’s is het toch erg groot objectief. De twee zijn of staan niet helemaal in verhouding met elkaar. Qua concept wat Fuji bedacht heeft met kleiner, lichter en hanteerbaarder passen de twee in mijn ogen niet goedbij elkaar. Ze passen wel, maar op één of andere manier klopt het gevoelsmatig niet. Het is net alsof de verhoudingen zoek zijn. Onderstaande foto laat dat zien. En dat is dan nog zonder de zonnekap op het objectief.

Fuji moet denk ik goed bedenken dat heel veel van haar gebruikers een Fuji camera gekocht hebben omdat ze de “oude” Canons en Nikons te groot en te zwaar vonden worden. Aan de andere kant een camera merk als Fuji moet gewoon een objectief als deze Fujinon 50–140mm F/2.8 in haar assortiment hebben. Ze hebben niet echt veel keuze. Dit zijn de objectieven waar je als camera merk op beoordeeld wordt. Of dat nu terecht is of niet. Je moet hem gewoon kunnen leveren. Het 70-200mm bereik is een zeer populair bereik.
Stacks Image 16
Stacks Image 135
Bouw
Het objectief is een WR (weather resistent) objectief. Dat is geen pluspunt, dat moet gewoon voor het bedrag wat Fuji ervoor vraagt. De lens is wederom zeer goed en robuust gebouwd zonder dat het meteen erg zwaar aanvoelt. Dit in tegenspraak tot wat ik eerst schreef. Eerst schreef ik te groot en nu niet te zwaar. Wat is het nu? Op zich is het niet zo’n zwaar objectief, maar wel groot vergeleken met de Fuji camera’s. Het is niet meer de heerlijke en makkelijk mee te nemen combinatie als met een 35mm F/1.4.

De bouw van het objectief is gewoon top klasse. Zoals je tot nu toe gewend bent van Fuji en deze is misschien zelfs nog een tikkie beter in elkaar gezet.
Het zoomen gebeurd intern en dus trek je geen stof of vocht het objectief. Ook dit is op zich geen pluspunt t.o.v. concurrenten Nikon en Canon. Zo hoort het gewoon.

Focussen

Terwijl ik dit schrijf is mijn uitleg waarschijnlijk al bijna ingehaald door de tijd. De ontwikkelingen volgen elkaar snel op bij Fuji. 29 juni 2015 komt er een belangrijke firmware update aan voor X-T1 gebruikers. Het focussen moet daardoor nog beter gaan worden. Flexibeler, beter en sneller, dat is wat Fuji belooft. Met iedere update wordt de snelheid van focussen en de nauwkeurigheid ook beter en deze is ( vele jaren later geschreven 2020) nagenoeg op het niveau van een Nikon 70-200 F/2.8 VRII of een Canon 70-200mm F/2.8

De verbeteringen zijn door de jaren heen tot stand gekomen door de continu firmware updates van Fuji. Het objectief kon wel snel zijn, maar de Fuji camera's waren het niet. In vier jaar tijd is alles recht gebreid door Fuji. En dat mag natuurlijk ook wel voor een objectief waar je in eerste instantie 1750 euro voor moest betalen. Inmiddels is de prijs stukken lager. Veel goedkoper dan Nikon en Canon en ongeveer vergelijkbaar qua kwaliteit.

Zonnekap

De zonnekap van de 50-140 mm is niet best. Deze is er slecht op te draaien. Eraf gaat wel, maatrerop! Het is maar een zonnekap. Het is niet ontzettend belangrijk en het zegt niets over de kwaliteit van het objectief zelf, maar een zonnekap zit altijd op je lens. En je plaatst hem iedere keer weer op je lens nadat je hem uit de tas hebt gehaald. Het past gewoon iedere keer dat je hem er weer op wilt plaatsen gewoon niet lekker. Net of er iets in de weg zit. Voorzover geld moet dit gewoon beter.
Stacks Image 137
Het objecties is direct vanaf F/2.8 gebruik heel erg scherp en strak. Ik zie nagenoeg of geen lens fouten. Geen vignettering, geen vervorming, gemaakte foto’s zijn direct vanaf de volle lensopening (f/2.8) superstrak.
Stacks Image 141
Een bloemetje dichterbij. Ook een onderwerp waarvoor veel mensen dit objectief zullen gaan aanschaffen. Wa ik zie is een redelijk strakke en achtergrond onscherpte. Al hoewel ik denk dat hier nog wel wat te winnen valt voor Fuji. Nu nog even niet, maar het zal me niet verbazen als Fuji dit objectief over drie jaar gaat vervangen door een 9 lamellen uitvoering. Het huidige objectief heeft 7 lamellen die tezamen het diafragma vormen. 9 lamellen geeft bijna altijd een nog mooiere en vooral zachtere onscherpte, ook wel bokeh genaamd. Maar goed, er moet nog wat te wensen blijven voor de toekomst. Het had gemogen voor dit geld.
Stacks Image 149
De Fuji 50 - 140 mm is ook prima om landschappen mee te fotograferen. Waar staat dat dit vaak een groothoek moet zijn? Ik schiet heel erg veel met deze lens mijn landschappen. Welke lens je gebruikt hangt erg af van wat voor een soort landschap er voor je ligt. In de foto hierboven heeft de lens ( door de mist en nevelen) wel soms moeite om goed scherp te kunnen stellen. De camera en of lens hebben meer contrasten nodig om scherp te kunnen stellen. Wat je hierboven ziet heb ik extra aangezet qua sfeer met mijn camera instellingen. Zo was het dus niet. Het was veel vlakker en grauwer. En daar heeft de 50 - 140 mm wel moeite mee. Welke scherpstel methode je ook gebruikt. Mijn tip is: maak je scherpstel puntje in je Fuji camera niet te klein. Liever wat groter. Daarmee gaat het scherp stellen beter en makkelijker.
Stacks Image 151
Sport fotograferen gaat sinds ergens 2019 ook goed met de 50-1400 mm F/2.8. Daarvoor was het een soort zelf kastijding. Bijna niet te doen. Gelukkig heeft Fuji haar AF-C systeem geweldig verbeterd. het zegt dus niets over de lens. Wel dat je er nu prima sport mee kunt fotograferen. Met de toevoeging, dat alles wat op een veld is ter grootte van zeg maar een voetbalveld de Fuji lens eigenlijk iets te kort is. Je kunt pas echt gave foto's maken als het spel wat dichter bij je komt. De 100-300 mm van Fuji is wat dat betreft geschikter voor sport. Bovenstaande foto werkt wel omdat er iets meer met een overzicht gemaakt moest worden door de hilarische spel situatie. dat gaat dan prima. Maar een speler mooi close-up fotograferen daar is deze lens niet echt geschikt voor. De 100-400mm van Fuji wordt ook nog besproken in een andere test.

Ik heb echter altijd met heel veel plezier Rugby gefotografeerd met deze lens. Wachtende op dat het spel wat dichterbij komt en dan knallen. Het gaat prima. Laat ik het anders zeggen. De helft van de wedstrijd moet je wachten omdat je er niet goed bij kan komen qua aantal millimeters met dit objectief. Daarvoor kocht ik later de 100-400 mm van Fuji.
Prijs

De prijs is weer zo’n typisch ding typisch ding van Fuji. De objectieven zijn nooit goedkoop, maar ook nooit heel duur. Kijk je naar wat de concurrenten ervoor vragen dan ben je 700 euro goedkoper uit. Een vergelijkbare Nikon 70-200 mm F/2.8 kost je 2400 euro. Een Canon 70-200mm F/2,8 kost ook zoiets euro en de Fuji inmiddels (2020) "slechts" 1449 euro. En ik durf wel te stellen dat het Fuji objectief niet echt onderdoet voor de andere twee. Beter zeker niet, maar bijna gelijkwaardig.

Laat ik doen alsof de lens kwaliteit gelijk is aan die van Canon en Nikon (volgens mij is dat ook zo), het scherpstellen van bewegende objecten is absoluut vele malen minder goed vergeleken met de twee concurrenten, maar tegelijkertijd is de prijs veel lager en de beeldkwaliteit is nagenoeg.


Plussen:

• Topkwaliteit
• Hele hoge scherpte
• Erg nauwkeurige scherpstelling
• Relatief lage prijs
• Zeer hoge bouw kwaliteit (behalve die van de zonnekap)
• Stelt snel scherp in single auto focus

Minnen:

• Af-C is beter geworden door de tijd heen, mag echter nog sneller
• In de toekomst mogen 7 lamellen nog wel eens 9 lamellen gaan worden
• Is best wel groot voor de “kleine” Fuji camera’s
  • Lullig stoffen zakje om je lens in op te bergen
Resumé:
Een heel goed objectief van Fuji. Hoort eigenlijk wel standaard in je tas te zitten. Maar…. de 55-200 kan dat ook worden. En die is nog veel goedkoper. En eigenlijk net zo goed.
Prijs:
Beeldkwaliteit:
AF snelheid:
Vignettering:
Bouwkwaliteit:
Prijs kwaliteit verhouding:
9.0
9.0
8.5
8.5
8.5
8.8
Beoordeling 8.7